miercuri, 27 noiembrie 2019

Subwoofer

Ce este un subwoofer?

Un subwoofer este un tip special de difuzor, care este dedicat reproducerii frecvențelor audio grave cunoscute sub numele de bas. Gama tipică de frecvență pentru un subwoofer este de aproximativ 20-200 Hz pentru produsele de consum, sub 100 Hz pentru sunet live profesional, și sub 80 Hz în sistemele aprobate THX.


Subwooferele sunt formate din unul sau mai multe woofere montate într-o incintă, adesea făcută din lemn, capabilă să reziste la o presiune a aerului fără să se deformeze. Incintele vin într-o varietate de modele, inclusiv bass reflex (cu un port), folosind un subwoofer și unul sau mai multe radiatoare pasive, cu suspensie acustică (incintă etanșată), bandpass și altele. Fiecare tip reprezintă compromisuri în ceea ce privește eficiența, gama de frecvență joasă, dimensiunea și costul. Subwooferele pasive sunt alimentate de un amplificator audio extern, în timp ce subwooferele active au un amplificator încorporat. Subwooferele folosesc difuzoare (woofere) de regulă cu mărimea între 8 inch (20 cm) și 21 inch (54 cm)

La fel ca și boxele subwoofer-ele se împart în doua categorii: active și pasive.

Subwooferele pasive sunt alimentate de un amplificator extern, în timp ce subwooferele active au un amplificator încorporat. Subwooferele folosesc difuzoare (woofere) de regulă cu mărimea între 8 inch (20 cm) și 21 inch (54 cm)
Personal întotdeauna prefer ca subwoofer-ul sa fie activ și recomand asta. Dacă deținem unul pasiv, recomand ca întotdeauna sa aibă un amplificator dedicat , astfel nu vom fi nevoiți sa îl conectam la ieșirea stereo a amplificatorului și vom evita "încărcarea" acestuia, care uneori poate reduce dinamica sunetului și chiar și volumul general.

Așadar din punctul meu de vedere calea optima pentru un sistem entry level este 2.1, reprezentând doua boxe pasive și un subwoofer activ.Astfel o sa înlăturam necesitatea unui crossover, care de cele mai multe ori este incorporat în amplificatorul subwoofer-ului activ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu